Király fácán

kakas

Kakas

tojo

Tojó

csibe

Csibe

torta

Torta

A fiam kedvencei, ezért a negyedik szülinapjára házi tejmentes torta készült a kakas mintájára!

Nagyon mutatós madarak. A kakasok feje fehér, szeme vonalában fekete álarccal. Testét túlnyomó részben aranysárga tollak borítják, melyeket barna, fehér, fekete tollak tarkítják. Farka a testéhez képest a madarak közül a legnagyobb a világon (4-5 éves korra a farok mérete elérheti az 1,5-2 m-t). Az én első éves kakasaimnak 90 cm a farokmérete. A tojó rejtőzködőbb színű, de így is nagyon látványos.

Viselkedése nem hasonlít a többi fácánéra. Csibe korban nem tapasztaltam jelentős különbséget, de kifejlett korában érdekes dolgot figyeltem meg. A közös volierben az egykorú fácánok alapból behódoltak a királyoknak, ezért semmiféle atrocitás nem érte őket. Azonban az idősebb, domináns fácánoknak nem tetszett az erőfitogtatás, ezért ellenálltak. Az "öregek" egy fácánt legyőztek volna, de a királyok falkában támadtak (3-4 kakas) mint a farkasok, sarokba terelték, és ott támadtak rá egyszerre. Amint behódoltak, az inzultációk is befejeződtek.

Akkor untam meg a játékukat, amikor a vezér madaramra az öt éves angol zöld kakasra támadtak. "Zöldike" több nap után sem akarta megadni magát, ezért már alig volt toll a hátán (Persze a királyok is kezdtek tollfosztottá válni), na ekkor szétültettem a királyfikat.