Fácánok

Eurázsiában 33 természetes alfajjal.
Poligám fajta: 3–8 tyúk/kakas
A természetben a tyúkok keresik fel a dürgéskor a kakasokat, mely március közepétől kezdődik, a fészekrakás pedig április közepétől.v Átlagos tojásszám: a természetben egy fészekalja 6-18, zárt tartásban 40- 50-is lehet.
Kedveli a változatos be nőttségű területeket. Csak a tojó ül, kelés a 24. napon.
Felnőtt madaraknál az állati eredetű táplálék csak másodlagos, de a csibéknél kiemelten fontos.

Ennyit a hivatalos leírásokról. Szakszerű fajtaleírásokkal több internetes portálon találkozhatunk, ezért én inkább a saját tapasztalataimat szeretném megosztani minden érdeklődővel.

Öt évnek kellett eltelni ahhoz, hogy megtapasztaljam a fácánok felnevelésének fortélyait. Betegségekre nem különösebben fogékonyak, a ház csirkék számára adott gumbóró elleni gyógyszeres itatáson, valamint madárpestis elleni gyógyszeres itatáson kívül nem igényelnek különösebb gyógyszerezést. A csibéket pulyka indító, majd egy kis nevelő táppal, vízbe kevert vitaminnal, majd természetes eleséggel (főtt tojás, kukorica, búza, napraforgó, zöld) tökéletesen fel lehet nevelni. Nálam jutalom falatoknak csontit, vagy gilisztát kapnak.

A legfontosabb!!!
A madaraknak a 2,5 - 3 m2/db területüknek meg kell lenni, ekkor alakul ki egy békés, egyensúlyi állapot. Ha ennél kevesebb az életterük, addig verik egymást agyon amíg ki nem alakul a 2,5 m2 terület egyedenként.